2012.08.22.
11:48

Írta: N. Cs.

Népszerű irodalom azoknak, akik velünk éreznek...

...de nem feltétlenül csak a társadalmi vállalkozók érdeklik őket. Másképp szólva, van itt néhány külföldi weboldal, amik remekül passzolnak a reggeli kávéhoz, viszont nem mind tartoznak szorosan ide.

Azért mégis, ha lelkiismeretes bloggerként témábavágó lektűrt keresünk, érdemes ellátogatni a SocialEarth portálra, ami alighanem az egyik legismertebb társadalmi vállalkozókkal foglalkozó site. A szerzői maguk is szakmabeliek, a világ minden részéről jöttek, viszont éppen ezért kicsit néha távolinak tűnnek Magyarországról nézve. Ha még inkább a szakmai kérdések, részletek érdekelnek, akkor kiváló oldal az üzletibb szemléletű Next Billion.

Reggeli kávé kategóriában indul régi kedvencem, a trendi/urbánus amerikai fiataloknak készülő, viszont nagyon szépen tálalt és sok érdekes cikket megjelentető good.is, ahol az elmúlt 1-2 évben szintén megsűrűsödtek a social entrepreneurship címkék (a business rovatban van social enterprise menüpont például). Most láttam, hogy van külön színes-szagos interaktív aloldaljuk is ecélból, lehet kattingatni.

Aztán ahogy távolodunk a témától, több irányba lehet tovább menni. Az üzleti élet dzsungele felé merészkedve  szerintem kiváló kezdet az innovatív dolgokat kedvelő Fast Company, különösen a zöld és társadalmi témákkal foglalkozó Ethonomics blogjuk. Kevésbé híroldal-szerű, de (enyhe borzongással vegyes) érdeklődéssel olvasható a társadalmi célú vállalatokra szakosodott bcorporation.net, vagy a nagyipari Sustainable Industries. Hasonló a Guardian Sustainable Business oldala, frissítően nem-amerikai perspektívából.

Visszamenekülve az üzlettől a természet felé, zöld vonalon természetesen megszámlálhatatlan portál, magazin és blog van, mindenféle nyelveken, a radikális-alternatív degrowth mozgalom partjaitól (kedvenc francia) a fogyasztáspárti, trendi zöldülőkig. Utóbbira mondjuk egy vállalható példa Németországból az Enorm magazin. Talán jobban kötődik az innováció témához a nagyon ismert és tényleg jó Treehugger, vagy a kifejezetten termék design és építészet témában mozgó Inhabitat.

Végül rengeteg általánosabb, politikaibb portál kötődik az előbb is emlegetett alternatív mozgalmakhoz, amik lehetnek markánsan kritikusak vagy helyi viszonyokra koncentrálók. Ezek áttekintésére nem vállalkoznék, abszolút kiragadott példa, viszont szerintem színvonalas a francia Groupe SOS Interdépendances magazinja, a Guardian szövetkezetekkel foglalkozó oldala, vagy a civilszektoros social enterprise támája. És ha már civilek,  meg lehet nézni esetleg a nem régen indult, amerikai Solutions Journalt is.

Szólj hozzá!

Címkék: olvasnivalo USA Németország Anglia Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr24725019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása