2013.08.25.
13:15

Írta: N. Cs.

Útikalauz társadalmi vállalkozóknak: Berlin, Párizs

Hiába olvasunk remek vállalkozásokról, követjük őket vagy az alapítóikat facebookon, twitteren, blogokon, azért egy-egy személyes találkozással sokkal közelebb kerülhetünk és sokkal több inspirációt is meríthetünk. A társadalmi vállalkozásokban pedig az a jó, hogy ezek gyakran fiatal, nyitott és fejlődni vágyó szervezetek, akikkel nagyon könnyű találkozni, akár valamilyen közösségi (networking) eseményen, akár egyszerűen személyes megkeresés útján. Ehhez szeretnék most tanácsot adni az elmúlt hetek párizsi és berlini élményei alapján, hogy legközelebb ti is megtalálhassátok őket!

1148899_10151841250899187_2067220944_n.jpg
A nagyobb európai városokban, főként a fővárosokban, mostanra kisebb-nagyobb vállalkozói vagy tematikus közösségek alakultak, és így nem ritka, hogy akár minden héten találunk valamilyen eseményt a konferenciától a 10 fős grillezésig, amikhez szabadon (és sokszor ingyen) csatlakozhatunk. Mindenképpen érdemes a helyi hálózatok oldalait böngészni, illetve közösségi oldalakon a helyi szcéna szakértőit megkérdezni - utóbbi esetben viszont azt tanácsolom, mindenképpen konkrét kérdéssel érkezzünk.

A legkönnyebben hozzáférhető nemzetközi hálózatok a MakeSense városi csoportjai (pl. London, Berlin), a HUB központok (ahol a meglátogatni kívánt HUB házigazdáinak tanácsos email-t írni), a helyi Meetup közösségek, az OuiShare növekvő hálózata, de pár évvel ezelőtt a Couchsurfing-en keresztül is több kiváló emberrel ismerkedtem meg. Esetleg érdemes lehet böngészni az Ashoka vagy éppen a Sandbox eseményeit (talán a facebookon keresztül) és persze városonként feltérképezni az egyedi helyszíneket. Nem teljesen társadalmi vállalkozás vonalon, de sokaknak érdekes lehet még a tudás és az adatok nyilvánosságával foglalkozó Open Knowledge Foundation szintén globális hálózata, ami (az open source közösségekhez hasonlóan) számos nyitott és segítőkész szakértőt vonz rengeteg különböző projekten keresztül, akik bizonyára tudnak útbaigazítást adni a saját területükön. Illetve, ha már open source, természetesen technológiai vonalon is találhatunk még rengeteg további közösséget (pl.HackerSpace, FabLab)

Berlinben járva mindenképpen érdemes elmenni a betahaus-ba, ahol főleg design, makers és startup témájú eseményekkel találkozhatunk (a kávézója kiváló ingyen coworking hely, jó könyvekkel), vagy ellátogatni (felteszem, bejelentkezés útján) a Social Impact Lab-be. Évente izgalmas esemény a Vision Summit társadalmi vállakozóknak, a DMY Berlin dizájnhét, vagy a startup világból pl. a a Tech Open Air vagy az októberi Disrupt Europe (további konferenciák pl itt). További, kisebb tech eseményekért böngészhetjük a Berlin/Web/Week-et, a TechBerlin-t vagy a Geekette-ek szuper közösségét, (tech) startupokkal pedig a Silicon Allee vagy sok más oldal segíthet összetalálkozni. Társadalmi témákkal foglalkozik még a Socialbar beszélgetéssorozat, design thinkingről pedig a D.Collective-ben és az Open Design City-ben beszélgethetünk. 

Párizsban jóval kevesebb hasonló eseményt vagy helyet láttam, de érdemes körülnézni a La Ruche háza táján vagy esetleg egy szabad délutánon ellátogatni a MakeSense pár hete nyílt coworking irodájába, a SenseCube-ba. Havonta a danone.communities hálózatában szerveződik a YY Cocktail nevű eseménysorozat (sajnos nem találtam linket), egyetemistákat tömörít a Make Some Noise, kedves emberekkel találkozhatunk a DiscoSoupe társadalmilag érzékeny bulijain, létezik Social Good Geek facebook csoport és persze szintén megvannak a startup szcéna saját eseményei - ezek azonban Párizsban sokkal kevésbé különlegesek, mint Berlinben vagy Londonban. Inkább a kikapcsolódást ajánlom helyettük. :) 

Szólj hozzá!

Címkék: hálózatok példa Németország social entrepreneurship Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr875475595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása