2012.06.01.
00:16

Írta: N. Cs.

COAB - lakóközösségek

Egy példa a lent emlegetett Ruche tagjai közül, amire véletlenül kattintottam rá, de rögtön a szívembe zártam. Ugyan kicsit kérdéses, hogy ez tényleg beleillik-e a "social entrepreneurship" kategóriába, hiszen nem éppen egyedülálló dologról van szó, tulajdonképpen egy évtizedek óta létező dolgot csinálnak egy kicsit másképpen, de szerintem azért sok érdekes elem van benne.

A COAB egy afféle tanácsadó vállalkozás, ami tevékenységében sok mindenben hasonlít egy civil szervezethez, de igazából egy szociális célú vállalat, ami, rendes francia alternatívtól elvárható módon, kvázi-szövetkezeti formában működik. Azzal foglalkoznak, hogy bérházak lakóinak segítenek lakóközösséggé alakulni, hogy így a piaci árnál olcsóbban (és a jelek szerint pl. jobb hitelfeltételekkel) megvásárolhassák a lakásaikat, majd azokat közösségi kezelésbe vegyék.

Ennek a társas együttélési formának több országban is van hagyománya, a lényege, hogy a tagok aktív közreműködésével, közös elképzelések alapján szebbé, környezetbarátabbá és élhetőbbé teszik a házat, háztömbot, esetleg egy egész negyedet. Ennek a hátterébe pedig nagyvárosi bérházakat, méregdrága lakbérekért pocsék körülményeket, egymástól és a lakhelyüktől is elidegenült lakókat képzeljünk, akik szeretnének végre a házukra a sajátjuként tekinteni. A COAB ezt a folyamatot segít megszervezni, közvetít a különböző szereplők között, tanácsot ad a megfelelő jogi forma, kivásárlás, környezettudatos kialakítás témájában, stb. Aztán pedig ezeket a lakóközösségeket, illetve azokat, akik ilyen alakításán gondolkoznak, felteszik egy térképre, megosztják a tapasztalatokat, ahogy ez már szokásos.

Mint mondtam egyébként, nem új ez a dolog Franciaországban, de eddig inkább mozgalmi módon működött, a híres-neves économie sociale et solidaire részeként (kb. civilszféra, csak sokkal nagyobb). A ma Éco Habitat Groupé néven futó hálózat például 1977 óta dolgozik azon, hogy legyenek használható modellek és minél többen tudjanak egyéni bérleményükből például csoportos bérleményre váltani, vagy a lakóközösségből szövetkezetet alapítani és így képviselni érdekeiket a tulajdonossal szemben, alakítani a környezetüket. A Habicoop is ebben az utóbbi témában ad tanácsot, majdnem ugyanúgy, mint a COAB, kiegészítve némi politikai érdekképviselettel és egy jóval nagyobb hálózattal. A szövetkezetté alakulásnak egyébként az az értelme (ha jól értem), hogy akkor is hatékony lehet és akkor is képes közösségi funkciók megszervezésére, ha a lakásokat nem tudják megvenni, pédául szociális lakások esetében. Így ez tényleg jó megoldás lehet a szegényebb családok lakáskörülményeinek a javítására is.

Szólj hozzá!

Címkék: példa lakhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr874558358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása