2012.05.31.
23:59

Írta: N. Cs.

La Ruche, The Hub és társaik

Az elmúlt néhány évben számos városban alakultak olyan központok, inkubátorok, közösségi terek, amik társadalmi vállalkozók, társadalmi innováció vagy csak szimplán a világjobbítás témája köré gyűjtenek össze helyi szereplőket, szerveznek eseményeket, stb. Ezek általában közösségeket alkotnak, van valami díja a részvételnek és mind azért jöttek létre, hogy láttassák a sikeres vállalkozásokat, segítsék a születőket és úgy általában mozgásban tartsák ezt a témát.

hubislington.jpg

Az egyik legismertebb a The Hub nemzetközi hálózat, ami Európában is több helyen van, legközelebb például Bécsben, akik keze néha-néha határainkon is átnyúlik. Mindegyik Hub önálló és néha meglehetősen különbözőek, de az közös bennük, hogy a közösségépítés, a különböző profilú szereplők együttműködésének elősegítése és az új projektek kibontakoztatása a cél. Meg persze az, hogy mindenki lássa, lehet így is csinálni, simán lehet tenni azért hogy jobb legyen a világ. Itt csak egyéni tagság van, viszont lehet olyan megoldást is választani, hogy valaki csak be-benéz, a közösség kedvéért. 

A párizsi La Ruche egy viszonylag kisebb és zártabb szerkezet, de azért éppen elég jelentős, mert egyelőre sem a városban, sem (tudtommal) Franciaországban nem nagyon találni hasonlót. Ők a társadalmi innovációt keresik és a tagjaik többsége inkább a civilszektorhoz áll közel. Ellentétben a Hubbal, itt kis szervezetek lesznek főleg tagok, akik tovább maradnak, több időt töltenek itt és a Ruche komplexebb programmal segíti őket (inkubátorszerűen). Mivel, ha jól látom, ők még mindig nem kommunikálnak angolul, talán majd írok róluk bővebben is.

Ennél is erősebb a tanácsadás vonal a berlini iq-consultnál, aminek voltaképpen ez is a fő profilja: társadalmi vállalkozóknak, társadalmilag érzékeny induló vállalkozásoknak és másoknak ad tanácsot különböző témákban, sokszor ingyen (ösztöndíj). Ez, a fenti kettővel ellentétben egy meglehetősen nagy cég, rengeteg projektjük van és többek között ők is üzemeltetnek egy coworking irodát, ahová be lehet térni dolgozni és ahol persze remek események vannak.

Még persze rengeteg más helyről lehetne írni, Torontoban van például ez a szuper társadalmi innovációs központ (bár itt nem jártam, de felteszem szuper:), vagy Bukarestben nagyon mozgásba lendült az elmúlt időben a Hub Bucharest-et is alapító roPot. Ők például szerveztek egy kelet-közép-európai társadalmi innovációs konferenciát, ami hasonló lehetett a DemNetéhez, csak éppen több osztrák előadóval. 

1 komment

Címkék: helyek Ausztria Románia Németország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr44558326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziteboard · http://ziteboard.com 2012.08.06. 16:43:19

Írtunk egyet arról, hogy mit is kell kínálni, hogy alapvetően jó helyen legyen egy ilyen önálló vállalkozó: megoldasmost.blog.hu/2012/08/06/miert_jo_a_coworking
süti beállítások módosítása