2011.11.24.
14:06

Írta: N. Cs.

Bevezető

A társadalmi vállalkozás egy afféle hot topic lett az elmúlt években az USA-ban és Nyugat-Európában. Részben Muhammad Yunus áldozatos térítő tevékenysége, részben az erre specializálódott alapítványi tanácsadó szervezetek (Ashoka, Skoll Foundation, Schwab Foundation, stb) kampányai nyomán, de mindenestre egyre többet beszélnek róla, benne van a Harvard Business Review-ban, képzéseket szerveznek rá a világ vezető egyetemein és business school-jaiban. Ezért arra gondoltam, éppen ideje hogy magyarul is legyen virtuális nyoma ezeknek a remek embereknek.

Persze a dolog ott kezdődik, hogy nehezen tudjuk körülhatárolni, kik is ezek a bizonyos társadalmi vállakozók. Akik valami jót szeretnének csinálni, társadalmi problémákat megoldani, változást előidézni a világban. Na jó, de hát mindig is voltak emberek, nem? 

Az újdonság inkább abban rejlik (Yunus szerint például), hogy ezt az egészet teljesen másképp is meg lehet közelíteni. A közjót nem csak az állam vagy a gazdag emberek magánadományai tarthatják el, hanem bárki, akár hagyományos piaci logika alapján is. És ha már piaci logika, akkor akár hatékonyan megszervezett termelésről vagy szolgáltatásokról is beszélhetünk, amik piaci alapon terjeszkednek és így több emberhez juthatnak el, mint egy alapítvány szervezésében.

A social entrepreneurship kifejezés entrepreneur része ugyanis arról is szól, hogy ezek az emberek, a szó rengetegszer hivatkozott schumpeteri értelmében, nem egyszerűen egy terméket állítanak elő erőforrásokból, hanem ezt innovatívan teszik, valami olyat képesek létrehozni, ami alapjaiban változtatja meg a piacot, sőt, a rendszert. Mark Zuckerberg tehát afféle change agent és az Ashoka illetve a hasonló szervezetek voltaképpen mind az NGO-szektor Mark Zuckerbergjeit keresik. Mármint tényleg, és ebbe sok ember egy rakás pénzt hajlandó fektetni, hiszen átütő társadalmi sikerre lehet számítani, ha egyszer megtalálják. Tudjátok, mint Teréz anya.

Szerintem ez egy nagyon izgalmas téma, engem érdekel, hogy mi történik ezen a színtéren tőlünk nyugatra és szeretném, ha azok, amiket olvasok, mások számára is hozzáférhetőek lennének. Valami ilyesmi lesz ez.

 

Szólj hozzá!

Címkék: definíció social entrepreneurship

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr153408460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása