2013.09.22.
22:07

Írta: N. Cs.

Tudás, szabad hozzáféréssel

Az információáramlás szabadsága egyike azon témáknak, amik gyakran mozgatják meg politikai aktivitásunkat és kerülnek az újságok címlapjára. Talán mindannyian olvastunk már publicisztikákat a közérdekű adatok hozzáférhetőségéről, vagy beszélgettünk baráti körben egy fogyasztókat nem tájékoztató nagyvállalatról, esetleg arról, hogy milyen típusú oktatásra lenne szüksége azoknak, akik valami miatt társadalmunk perifériáján élnek. Bár az információhoz való hozzáférést általában nem tartjuk társadalmi problémának, az elmúlt hetekben mégis több olyan vállalkozással találkoztam, amelyek szerint viszont az, és ezen kívánnak segíteni. 

Az információ természetesen alapvető építőeleme a legtöbb mai vállalkozásnak és persze azzal sem mutatunk újat, ha olyan weboldalakat, platformokat gyűjtünk össze, amelyek számunkra új információt közvetítenek. A projekt érdekességét inkább a szabad hozzáférésben, a kommunikáció megkönnyítésében vagy esetleg a hatalmas adatbázisok értelmezésében lehet tetten érni (ld korábbi poszt).

the-open-data-movement.jpg

A terület egyik legizgalmasabb jelensége talán az Open Knowledge Foundation által is képviselt szabad hozzáférés, amit ez a mára globális hálózattá vált szervezet számos vonalon igyekszik fejleszteni. Van munkacsoportjuk a kormányzati adatok nyilvánosságára, az oktatási anyagok hozzáférhetőségére, de dolgoznak azon is, hogy az adatok ne csak hozzáférhetőek, de érthetőek is legyenek. Valamennyi csoportban önkéntes szakértők dolgoznak együtt helyi aktivistákkal, akárcsak az open source mozgalom más területein és bárki szabadon csatlakozhat. Ebből aztán önálló projektek is létrejönnek, mint például a banki (és egyéb) befektetések átláthatóságát szorgalmazó, mostanában épülő Open Bank Project, de az érdeklődőknek mindenképpen ajánlott olvasmány az egy hete lezajlott kiváló OKCon konferencia anyaga is. 

Komoly munka áll a cseh eredetű Sourcefabric mögött is, ami a hírközlés és szabad hozzáférés technikai infrastruktúráját fejleszti és nagyon izgalmas a szintén nemzetközi Tactical Technology Collective, ami egy kicsit közelebb áll a technológia mozgalmi felhasználásához.

Kicsit bővebben beszélgettem ezek közül a berlini székhelyű Oximity alapítójával, akinek hasonló alapokról indulva a célja, hogy a világban létrejövő hírek kidolgozott, releváns és rangsorolt formában jussanak el elsődleges forrásuktól a fogyasztókig, szerkesztők és gazdasági érdekeek mentén (is) működő vállalatok közreműködése nélkül. A még zajló fejlesztések során finomítják a felhasználói értékelések rendszerét és különféle módszerekkel kísérleteznek arra, hogy az események szemtanúiból vagy éppen szakértőiből "újságírók" válhassanak (legalábbis arra az időre, amíg megírják a feltöltött cikkeket). A hírek webkettes terjedéséhez, amit mindannyian jól ismerünk már, tehát ők azt szeretnék hozzátenni, amit a minőségi, részletes, átgondolt információk jelentenek az internet olvasója számára. 

Természetesen a sort még nagyon sokáig lehetne folytatni. Az adatok és hírek hozzáférése és feldolgozása után máris eljuthatunk például a vonal másik végére, az információ keletkezéséhez. A felhasználók által létrehozott adatbázisok ma már teljesen természetesnek számítanak a társadalmi kezdeményezések körében is. Ezt könnyíti meg például a Crowdmap open source platform, amellyel bárki létrehozhat saját geolokációs információs rendszereket - "map anything". Erre éppen Budapesten is akad egy nagyon jó példa, a Lakatlan projekt. 

Szólj hozzá!

Címkék: információ technológia open source példa Magyarország Németország open knowledge

2013.08.25.
13:15

Írta: N. Cs.

Útikalauz társadalmi vállalkozóknak: Berlin, Párizs

Hiába olvasunk remek vállalkozásokról, követjük őket vagy az alapítóikat facebookon, twitteren, blogokon, azért egy-egy személyes találkozással sokkal közelebb kerülhetünk és sokkal több inspirációt is meríthetünk. A társadalmi vállalkozásokban pedig az a jó, hogy ezek gyakran fiatal, nyitott és fejlődni vágyó szervezetek, akikkel nagyon könnyű találkozni, akár valamilyen közösségi (networking) eseményen, akár egyszerűen személyes megkeresés útján. Ehhez szeretnék most tanácsot adni az elmúlt hetek párizsi és berlini élményei alapján, hogy legközelebb ti is megtalálhassátok őket!

1148899_10151841250899187_2067220944_n.jpg
A nagyobb európai városokban, főként a fővárosokban, mostanra kisebb-nagyobb vállalkozói vagy tematikus közösségek alakultak, és így nem ritka, hogy akár minden héten találunk valamilyen eseményt a konferenciától a 10 fős grillezésig, amikhez szabadon (és sokszor ingyen) csatlakozhatunk. Mindenképpen érdemes a helyi hálózatok oldalait böngészni, illetve közösségi oldalakon a helyi szcéna szakértőit megkérdezni - utóbbi esetben viszont azt tanácsolom, mindenképpen konkrét kérdéssel érkezzünk.

A legkönnyebben hozzáférhető nemzetközi hálózatok a MakeSense városi csoportjai (pl. London, Berlin), a HUB központok (ahol a meglátogatni kívánt HUB házigazdáinak tanácsos email-t írni), a helyi Meetup közösségek, az OuiShare növekvő hálózata, de pár évvel ezelőtt a Couchsurfing-en keresztül is több kiváló emberrel ismerkedtem meg. Esetleg érdemes lehet böngészni az Ashoka vagy éppen a Sandbox eseményeit (talán a facebookon keresztül) és persze városonként feltérképezni az egyedi helyszíneket. Nem teljesen társadalmi vállalkozás vonalon, de sokaknak érdekes lehet még a tudás és az adatok nyilvánosságával foglalkozó Open Knowledge Foundation szintén globális hálózata, ami (az open source közösségekhez hasonlóan) számos nyitott és segítőkész szakértőt vonz rengeteg különböző projekten keresztül, akik bizonyára tudnak útbaigazítást adni a saját területükön. Illetve, ha már open source, természetesen technológiai vonalon is találhatunk még rengeteg további közösséget (pl.HackerSpace, FabLab)

Berlinben járva mindenképpen érdemes elmenni a betahaus-ba, ahol főleg design, makers és startup témájú eseményekkel találkozhatunk (a kávézója kiváló ingyen coworking hely, jó könyvekkel), vagy ellátogatni (felteszem, bejelentkezés útján) a Social Impact Lab-be. Évente izgalmas esemény a Vision Summit társadalmi vállakozóknak, a DMY Berlin dizájnhét, vagy a startup világból pl. a a Tech Open Air vagy az októberi Disrupt Europe (további konferenciák pl itt). További, kisebb tech eseményekért böngészhetjük a Berlin/Web/Week-et, a TechBerlin-t vagy a Geekette-ek szuper közösségét, (tech) startupokkal pedig a Silicon Allee vagy sok más oldal segíthet összetalálkozni. Társadalmi témákkal foglalkozik még a Socialbar beszélgetéssorozat, design thinkingről pedig a D.Collective-ben és az Open Design City-ben beszélgethetünk. 

Párizsban jóval kevesebb hasonló eseményt vagy helyet láttam, de érdemes körülnézni a La Ruche háza táján vagy esetleg egy szabad délutánon ellátogatni a MakeSense pár hete nyílt coworking irodájába, a SenseCube-ba. Havonta a danone.communities hálózatában szerveződik a YY Cocktail nevű eseménysorozat (sajnos nem találtam linket), egyetemistákat tömörít a Make Some Noise, kedves emberekkel találkozhatunk a DiscoSoupe társadalmilag érzékeny bulijain, létezik Social Good Geek facebook csoport és persze szintén megvannak a startup szcéna saját eseményei - ezek azonban Párizsban sokkal kevésbé különlegesek, mint Berlinben vagy Londonban. Inkább a kikapcsolódást ajánlom helyettük. :) 

Szólj hozzá!

Címkék: hálózatok példa Németország social entrepreneurship Franciaország

2013.08.24.
20:40

Írta: N. Cs.

Szolgálati közlemény

Amikor elkezdtem ezt a blogot, úgy éreztem, rengeteg olyan dolgot mondhatnánk még a társadalmi vállalkozókról, rengeteg olyan történetet lehetne elmesélni, amiről magyarul vagy a magyar szcénában kevés szó esik - ezeket szerettem volna összegyűjteni. Fontos volt persze az is, hogy kevésbé kapcsolódó munkáim mellett is legyen tudásom erről a területről és fejlődhessek benne, ezért igyekeztem az esszészerű összefoglalókhoz sok mindennek utánanézni.  

Természetesen ez ma is ugyanígy van és persze szeretnék többet tenni ezért, de furcsamód éppen az egyre erősebb szakmai kötődésem akadályozott ebben. Az elmúlt fél évben ezen a területen dolgoztam, erről beszélgettem mindenkivel és a "szabadidőmben" próbáltam inkább mással foglalkozni: talán ezért lehettek egyre ritkábbak a bejegyzések. 

Most viszont ismét megfordul a helyzet és napi 8-10 órában mással foglalkozom majd, miközben persze több szálon igyekszem átadni azt, amit magam körül inspirálónak vagy megvitatásra érdemesnek tartok. Az ősszel a munkám mellett több eseményt tervezünk a MakeSense budapesti csapatával, novemberben, ha minden jól megy tartok egy rövid előadást a TEDxYouth Budapesten és emellett más témákkal is foglalkozom, amikről esetleg a twitteremen olvashattok. 

Szólj hozzá!

2013.06.16.
15:28

Írta: N. Cs.

Befektetés és hatásmérés

Talán azt gondolnánk, Magyarországon különlegesen nehéz a társadalmi vállalkozások helyzete, valójában viszont az egész régióban, sőt Európában is teljesen hasonló problémákra keresik a válaszokat a piac különböző szereplői. A társadalmi vállalkozások területe, közelítsünk bármelyik oldalról is, még nagyon kialakulatlan ezekben az országokban, kevés az igazán átütő projekt és sok a bizonytalanság mind az üzleti modellekben, mind a részletekben, például a hatásosság, hatásmérés gyakorlatában - hallhattuk az elmúlt egy héten lezajlott két konferencia európai vagy akár amerikai meghívottaitól.

Szólj hozzá!

Címkék: esemény Magyarország Ausztria impact investment Toniic Charly Kleissner Investment Ready impact measurement NESsT

2013.06.06.
14:39

Írta: N. Cs.

Big data, technológia és társadalmi innováció

Ha most úgy döntenék, hogy mégis inkább egy PhD programban folytatom, akkor egészen biztosan ez lenne a témám és alighanem vennék is rögtön egy repülőjegyet Szilícium-völgybe. Vajon milyen hatással lesznek a technológiai szektorban napjainkban zajló meghatározó változások, az életünket egyre inkább átszövő interaktív felületek, észrevétlen kommunikációs csatornák vagy éppen a világméretű erőforrásmegosztó szájtok (akár cloud akár sharing economy) arra a másik óriáshalmazra, a mindannyiunkat érintő társadalmi és környezeti problémák megoldására? Egy kiváló példáért nem is kell messzire mennünk, Juhász Marci ezen a videón mutatja be egyik találmányát, ami a Singularity University CEE versenyén első díjat nyert

A technológiai fejlesztéseknek, találmányoknak persze mindig is nagy szerepe volt ezen a területen, mostanában viszont egyre több a telekomunikációra, virtuális hálózatokra épülő szolgáltatás. Az Unreasonable Institute nemrég zárta hihetetlenül izgalmas, világkörüli hajóúttal egybekötött inkubátor programját, amibe kifejezetten technológiai profilú, már sikeres társadalmi vállalkozásokat válogattak be. Jó példa lehet ezek közül a kistermelőket támogató virtuális ellátási lánc (IOWEYOU), vagy az Innoz nevű indiai szolgáltatás, ami akármilyen mobiltelefonról lehetővé teszi az internet elérését.

Az élvonalbeli technológiai fejlődés azonban még egy nagyon érdekes dolgot adhat hozzá a piachoz: hatalmas adatbázisokat, amit ma úgy hívunk, big data.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció technológia példa USA Magyarország India Singularity University Skoll

2013.06.03.
21:18

Írta: N. Cs.

Júniusban is kiváló programok lesznek

makesense_holdup_052013.jpeg

Bár az egy héttel ezelőtti MakeSense workshop is remekül sikerült (itt készült a fenti fotó), a május 24-i SenseDrinkre pedig több, mint harmincan jöttetek el, azért addig is, amíg megint kitalálunk valami izgalmas újdonságot, mindenképpen ajánlanék egy-két közelgő eseményt. 

Mindjárt holnap, június 4-én el lehet látogatni a Kreater fiatalok innovációs kedvét erősítő iGen programjának záróbulijára, ahol a résztvevőkkel lehet találkozni, esetleg mentornak jelentkezni. 

Június 7-én, pénteken, Bécsben másodszorra rendezik meg a CEE Impact Day nevű nagyszabású, régiós befektetői konferenciát, ahol az impact investing színtér számos, kelet-közép-európában is aktív, nagyon jó nevű szereplője beszélget majd egymással. A program szervezője ugyanaz az Investment Ready, aki februárban már Budapesten is megjelent kapacitásbővítő (tapogatózó) Warm-up workshopjával, ez a mostani felvonás sajnos csak befektetőknek szól. 

Nem sokat kell azonban várni az év egyik legnagyobb magyar eseményére sem, a NESsT Társadalmi Vállalkozások Napjára, ami június 14-én pénteken lesz a Magyar Telekom székházában, vásárral, előadásokkal, workshoppal. Ehhez kötődik, ám megelőzi a DemNet június 13-i társadalmi hatásméréssel foglalkozó konferenciája, szintén kiváló szakértőkkel. A hatásmérés azt hiszem, az egyik legaktuálisabb téma mostanában ezen a területen, viszont angolul lesz és előfordulhat, hogy már betelt.  

Ezek után pedig reméljük, hogy Budapest legújabb csoportja, a MakeSense helyi sejtje is hírt ad magáról: a már említett lendületnek részeként lelkes szervezők és érdeklődők egy kisebb csapatával legalább 3 további mini-SenseDrinket tartottunk és úgy váltunk el, hogy biztosak voltunk abban, több ilyen esemény kell Budapestre. Ha szeretnél részt venni, csak jelezd és mindenképpen küldünk meghívót!

Szólj hozzá!

Címkék: esemény Magyarország impact investment Toniic Investment Ready

2013.04.30.
16:35

Írta: N. Cs.

Szakirodalom helyett

Nézzetek szét egy kicsit az innovatív terek és vállalkozói központok végtelen hálózatában! Ezen az oldalon például művészeti inkubátorok, különleges egyetemi programok, társadalmi vállalkozók és sok más között nézelődhettek órákig, bár a lista természetesen nem teljes körű (hiszen szinte kizárólag európai). Viszont éppen a facebookon is beérkezett néhány további javaslat az USA-ból, nézzétek csak: 

Screen Shot 2013-04-30 at 4.28.34 PM.png

Engem is megkérdeztek, Budapestről mit tennék hozzá: persze egyelőre kevés elem van a listán, de már készítjük közben a térképet a város leginspirálóbb helyeiről, szervezetiről! Várjuk a tippeket!

Szólj hozzá!

2013.04.28.
21:43

Írta: N. Cs.

Budapestre érkezik egy újabb workshop!

Fanny és Matteo, a MakeSense nemzetközi fiatalokból álló hálózat hátizsákos rohamcsapata hamarosan Budapesten is feltűnik majd, hogy szokatlan módszerét hazai társadalmi vállalkozókon is tesztelje. Hogy mi is ez?

A MakeSense célja (mint említettem is), hogy megkönnyítse a kapcsolatot a fejlődésben éppen elakadt, bár amúgy kiváló társadalmi vállalkozások és a szabad kapacitásokkal rendelkező lelkes egyetemisták, szakemberek, kreatívok és mások között - és így együtt gondolkodva fejlesszék a vállalkozásokat. Ezt részben egy virtuális hálózaton keresztül teszik, részben pedig offline workshopokon. A workshopjaik (Hold-up) általában 2 órásak, ezalatt a 8-15 résztvevő a pörgősen levezetett brainstormingból koncepciókat, majd villámgyors prototípusokat hoz létre, amiket utána a vállalkozó  (remélhetőleg) beépíthet majd. Vagy legalább új ötletekkel szolgál számára. 

A budapesti eseménysorozat május 24-én, a SenseDrinkkel indul, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a módszerükkel, a srácokkal és főleg persze egymással is, hogy mindjárt tanácsot, inspirációt, hasznos tippeket is kapjanak. Az ezt követő napokban pedig egy vagy két workshopot is tartanak (angol nyelven), amelyek bár szűk körűek, jelentkezni még lehet résztvevőnek, május 20-ig. 

Szólj hozzá!

2013.04.08.
13:13

Írta: N. Cs.

Impact, scaling... hogyan és miért növekedjünk?

infograph_v2.jpgAmerikában a társadalmi vállalkozás üzleti és gazdaságpolitikai kérdéssé is vált: állami szervek, egyetemi kutatók és befektetők reménykednek abban, hogy egy-egy kiemelkedő vállalkozó segít majd felszámolni emberek millióit érintő problémákat - ha már a jelenlegi szereplőknek nem sikerült. Valami ilyesmit látunk a good.is oldaláról származó fenti infografikán is.

Jill Kickul két héttel ezelőtti budapesti előadásában egyébként éppen ennek a (világméretű) trendnek a hátteréről, elősegítő tényezőiről beszélt, amire egy nagyszabású kutatásban keresik éppen a válaszokat az NYU Stern falai között. Mint ő is megállapította, ezen a területen a kutatás jellemzően a gyakorlat mögött jár, nincsenek igazán általános modellek, receptek arra, hogyan lesz valakiből sikeres társadalmi vállalkozó és hogyan lesz képes a kidolgozott megoldást sokkal szélesebb körben is megvalósítani. Legtöbbször ugyanis a probléma, ami ellen a vállalkozó küzd, nem ér véget a helyi közösségnél, az igény valójában globális: a társadalmi vállalkozás a világot szeretné megváltoztatni, így hatását növelnie kell, ezt nevezik angolul scaling-nek.  

Szólj hozzá!

Címkék: modell olvasnivalo példa növekedés USA social entrepreneurship Anglia scaling

2013.03.22.
21:02

Írta: N. Cs.

Public Interest Design

Már többször emlegettem, milyen jól összeilleszthető design és társadalmi innováció, mondhatni természetes kapcsolatban állnak egymással. Erre juthatunk akkor is, ha végignézünk ezen a szószedeten, aminek több, mint 30 szócikke csak a társadalmilag felelős design különböző területeit magyarázza, linkekkel, nevekkel illusztrálva. Egy aranybánya. 

Érdemes megnézni egyébként a szervezet további oldalait is, ahol szintén a közösségi érdekeket szolgáló design területeinek képviselőit, szerevezeteit mutatják be különböző listázásokban. Készült például egy kiadvány is, ahol térképes ábrázolás mellett már a különböző designerek szakmai háttere is be van mutatva pár sorban.  

Szólj hozzá!