2012.07.07.
11:24

Írta: N. Cs.

Társadalmi web start-upok

Az internet egy csodálatos dolog, azt hiszem már említettem. És ugyan van, aki szerint a dizájn menti majd meg a világot, szerintem inkább az internet. Persze, a klímaváltozást most inkább tegyük félre egy kicsit. Mindenestre, egy honlap olyan csodálatosan kis tőke- és munkabefektetéssel készül és olyan sok hasznos dolgot tud tenni egy város lakóiért vagy akármilyen csoportért, hogy a dinamikus honlapépítést a gimnáziumban kellene tanítani. Vagy valami ilyesmi.

Az egyik érdekes példa erre a számos térképes (ún. point of interest) felület, amiket ma már jellemzően a felhasználók maguk hoznak létre: éppen azok, akik a témának a legnagyobb szakértői. Ennek kapcsán pedig a csoporton kívüliek is felismerhetik, mennyi mindent nem tudtak még lakóhelyükről - például, hogy mekkora kerülővel jut el a városházára az, aki még egy járdaszegélyre sem tud fellépni, nem hogy villamosozni. 

Raul Krauthausen például ilyen: Németországban él, ahol bár azt gondolnánk, a bőkezű állam mindenkin segít, valójában szintén sok a lépcső és, mint azt Raul a lenti videóban is elmeséli, a jóléti állam által fenntartott különleges iskolák inkább csak konzerválták a mozgáskorlátozottak párhuzamos világát. Németországban, mint mondja, minden tizedik embernek van valamilyen mozgásproblémája, de ha belegondolunk, mégsem látjuk őket az utcán, nincsenek ott az iskolában, a kocsmában, a boltban, a felolvasóesteken, stb. hiszen nem is tudnak bejutni.

Ezért hozta létre a wheelmap.org-ot, ahol a felhasználók maguk, tehát a téma mozgáskorlátozott szakértői jelölhetik be a hozzáférhető helyeket, utcákat. Ha ez a több millió ember használni tudna egy ilyen oldalt, talán az már elég lenne egy szupermarket láncnak, hogy hozzáférhetővé tegye a boltjait, vagy a banknak, hogy az ATM-jeit. Budapesten is meglepően sok hely van már bejelölve egyébként, nem csoda, úgy 3 éve működik az adatbázis. 

A jelek szerint egyébként ez nem egy vállalkozás, hanem a szintén Raul és társai által alapított, rengetegszer díjazott Sozialhelden egyesület keretei között fut, akik ha jól látom, főleg adományokból és szponzorációból tartják fenn magukat, de elképzelhető hogy van már árbevételük is.

Egy lépéssel tovább megy a CapStreet nevű projekt, ami lelkes Toulouse-i fiatalok terméke, egy mozgáskorlátozottak számára létrehozott útvonaltervező. Ha jól látom, a honlap még nem létezik, de start-up versenyt azt nyertek vele és ebben a videóban elmesélik franciául. Ez egy olyan platform, applikáció, mikor éppen mi, ami a wheelmap jellegű térképeken is megjelenő pontokat képes útvonalakkal összekötni, azokat értékelni és a használatból mindenféle adatokat kinyerni. Angolul is elérhető a modellt bemutató prezentációjuk, ezen látszik, hogy ez azért egy üzleti szemléletű kezdeményezés, egy szolgáltatás, amit nagyvárosoknak kívánnak eladni szerte a világban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr44568526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása