2013.09.22.
22:07

Írta: N. Cs.

Tudás, szabad hozzáféréssel

Az információáramlás szabadsága egyike azon témáknak, amik gyakran mozgatják meg politikai aktivitásunkat és kerülnek az újságok címlapjára. Talán mindannyian olvastunk már publicisztikákat a közérdekű adatok hozzáférhetőségéről, vagy beszélgettünk baráti körben egy fogyasztókat nem tájékoztató nagyvállalatról, esetleg arról, hogy milyen típusú oktatásra lenne szüksége azoknak, akik valami miatt társadalmunk perifériáján élnek. Bár az információhoz való hozzáférést általában nem tartjuk társadalmi problémának, az elmúlt hetekben mégis több olyan vállalkozással találkoztam, amelyek szerint viszont az, és ezen kívánnak segíteni. 

Az információ természetesen alapvető építőeleme a legtöbb mai vállalkozásnak és persze azzal sem mutatunk újat, ha olyan weboldalakat, platformokat gyűjtünk össze, amelyek számunkra új információt közvetítenek. A projekt érdekességét inkább a szabad hozzáférésben, a kommunikáció megkönnyítésében vagy esetleg a hatalmas adatbázisok értelmezésében lehet tetten érni (ld korábbi poszt).

the-open-data-movement.jpg

A terület egyik legizgalmasabb jelensége talán az Open Knowledge Foundation által is képviselt szabad hozzáférés, amit ez a mára globális hálózattá vált szervezet számos vonalon igyekszik fejleszteni. Van munkacsoportjuk a kormányzati adatok nyilvánosságára, az oktatási anyagok hozzáférhetőségére, de dolgoznak azon is, hogy az adatok ne csak hozzáférhetőek, de érthetőek is legyenek. Valamennyi csoportban önkéntes szakértők dolgoznak együtt helyi aktivistákkal, akárcsak az open source mozgalom más területein és bárki szabadon csatlakozhat. Ebből aztán önálló projektek is létrejönnek, mint például a banki (és egyéb) befektetések átláthatóságát szorgalmazó, mostanában épülő Open Bank Project, de az érdeklődőknek mindenképpen ajánlott olvasmány az egy hete lezajlott kiváló OKCon konferencia anyaga is. 

Komoly munka áll a cseh eredetű Sourcefabric mögött is, ami a hírközlés és szabad hozzáférés technikai infrastruktúráját fejleszti és nagyon izgalmas a szintén nemzetközi Tactical Technology Collective, ami egy kicsit közelebb áll a technológia mozgalmi felhasználásához.

Kicsit bővebben beszélgettem ezek közül a berlini székhelyű Oximity alapítójával, akinek hasonló alapokról indulva a célja, hogy a világban létrejövő hírek kidolgozott, releváns és rangsorolt formában jussanak el elsődleges forrásuktól a fogyasztókig, szerkesztők és gazdasági érdekeek mentén (is) működő vállalatok közreműködése nélkül. A még zajló fejlesztések során finomítják a felhasználói értékelések rendszerét és különféle módszerekkel kísérleteznek arra, hogy az események szemtanúiból vagy éppen szakértőiből "újságírók" válhassanak (legalábbis arra az időre, amíg megírják a feltöltött cikkeket). A hírek webkettes terjedéséhez, amit mindannyian jól ismerünk már, tehát ők azt szeretnék hozzátenni, amit a minőségi, részletes, átgondolt információk jelentenek az internet olvasója számára. 

Természetesen a sort még nagyon sokáig lehetne folytatni. Az adatok és hírek hozzáférése és feldolgozása után máris eljuthatunk például a vonal másik végére, az információ keletkezéséhez. A felhasználók által létrehozott adatbázisok ma már teljesen természetesnek számítanak a társadalmi kezdeményezések körében is. Ezt könnyíti meg például a Crowdmap open source platform, amellyel bárki létrehozhat saját geolokációs információs rendszereket - "map anything". Erre éppen Budapesten is akad egy nagyon jó példa, a Lakatlan projekt. 

Szólj hozzá!

Címkék: információ technológia open source példa Magyarország Németország open knowledge

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr245487937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása