2013.06.06.
14:39

Írta: N. Cs.

Big data, technológia és társadalmi innováció

Ha most úgy döntenék, hogy mégis inkább egy PhD programban folytatom, akkor egészen biztosan ez lenne a témám és alighanem vennék is rögtön egy repülőjegyet Szilícium-völgybe. Vajon milyen hatással lesznek a technológiai szektorban napjainkban zajló meghatározó változások, az életünket egyre inkább átszövő interaktív felületek, észrevétlen kommunikációs csatornák vagy éppen a világméretű erőforrásmegosztó szájtok (akár cloud akár sharing economy) arra a másik óriáshalmazra, a mindannyiunkat érintő társadalmi és környezeti problémák megoldására? Egy kiváló példáért nem is kell messzire mennünk, Juhász Marci ezen a videón mutatja be egyik találmányát, ami a Singularity University CEE versenyén első díjat nyert

A technológiai fejlesztéseknek, találmányoknak persze mindig is nagy szerepe volt ezen a területen, mostanában viszont egyre több a telekomunikációra, virtuális hálózatokra épülő szolgáltatás. Az Unreasonable Institute nemrég zárta hihetetlenül izgalmas, világkörüli hajóúttal egybekötött inkubátor programját, amibe kifejezetten technológiai profilú, már sikeres társadalmi vállalkozásokat válogattak be. Jó példa lehet ezek közül a kistermelőket támogató virtuális ellátási lánc (IOWEYOU), vagy az Innoz nevű indiai szolgáltatás, ami akármilyen mobiltelefonról lehetővé teszi az internet elérését.

Az élvonalbeli technológiai fejlődés azonban még egy nagyon érdekes dolgot adhat hozzá a piachoz: hatalmas adatbázisokat, amit ma úgy hívunk, big data.

A Skoll World Forum tematikus cikkgyűjteményében arról vitatkoznak szakértők, hogy vajon ez a körülöttünk folyamatosan és mindenütt termelődő hatalmas adattömeg (a kattintásainkat követő szoftverek, a webshopok, a telefonunk mozgása, a megnyitott email-jeink...), aminek segítségével személyreszabottabb, a problémáinkra jobb választ adó termékeket, szolgáltatásokat fejleszthetünk ki, képes lesz-e társadalmi problémák megoldásában is hatékony lenni. Már most is használnak például ilyen adatokat vírusok terjedésének, egészségügyi krízishelyzeteknek vagy akár a bűnözésnek az előrejelzésében, de persze a nehezen hozzáférhető feldolgozási módszerek és az adatbiztonság sok kérdést vetnek még fel.

További nehézséget jelent ebben a szektorban, hogy a nehezen elérhető, hátrányos helyzetű területeken jellemzően az adatgyűjtés is nehezebb, olvashatjuk a Bill & Melinda Gates Foundation képviselőjétől, de még ha meg is van már az óriási adatbázisunk, akkor sem biztos, hogy tudni fogjuk, mit kezdjünk vele, mondja a nonprofit szervezeteket adatszakértőkkel összehozó DataKind alapítója. Mások persze inkább optimisták és egyedülálló lehetőséget látnak a kiváló adatokkal rendelkező vállalatok és a civil szektor együttműködésében, vagy esetleg abban, ahogy állami és webes adatbázisok összeolvasztásával komplex problémákra kaphatunk rálátást. 

Ha esetleg most valamelyik kedves olvasónak beindult volna a fantáziája, akkor ajánlom figyelmébe a világ jelenlegi 10 legfontosabb technológiai trendjét, hátha azok között is talál még olyat, amik kiválóan segíthetik a klímaváltozás  vagy a munkanélküliség problémáinak felszámolását. Mi pedig kövessük figyelemmel a fejleményeket, ahogyan a... 3D nyomtatást is!

Szólj hozzá!

Címkék: innováció technológia példa USA Magyarország India Singularity University Skoll

A bejegyzés trackback címe:

https://socialentrepreneurship.blog.hu/api/trackback/id/tr365347088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása